diumenge, 9 d’abril del 2017

EL IOGA EN CAPÍTOLS CAPÍTOL 8

PER ON COMENÇAR

Com ja hem expressat en capítols anteriors, durant la nostra vida hem anat acumulant tota una sèrie de conceptes equivocats, conceptes que guien les nostres conductes, i que porten a allunyar-nos de la nostra verdadera essència, fet que ens provoca patiments i angoixes

Per allunyar-nos d'aquests patiments cal retrobar de nou la nostra verdadera essència, desempallegant-nos de tot allò que ens impedeix ser nosaltres mateixos. I per on comencem?

Patanjali ens proposa començar des dels aspectes més evidents i grollers, per anar cap als aspectes més subtils. I el primer que ens proposa és la revisió del tipus de relacions que establim amb els altres.

El treball consisteix a prendre un "compromís total, sense excuses (Y.S.2.31)", amb nosaltres mateixos, compromís que ens obliga a comportar-nos amb els altres seguint cinc principis bàsics, que són: 1 - abstenir-se de qualsevol tipus d'agressió física verbal o mental, en vers els altres; 2 –  ser veraç en tot allò que diem o fem; 3 –  respectar en tot moment el que pertany als altres, siguin béns materials siguin intel·lectuals; 4 –  ser moderats amb els nostres instints; 5 –  no ser possessiu i cultivar la generositat.(Y.S. 2.30).


Tots aquests comportaments són naturals per una persona que actua des de la seva essència, pels altres aquest tipus de comportament suposarà un esforç. Però cada vegada que trenquem algun d'aquests compromisos es posarà en evidència un motiu per l'acció contrari al nostre esperit. Així cada vegada que ens sentim impulsats a fer mal a una altra persona, es posa en evidència que actuem per un sentiment de ràbia, de frustració o d'impotència. Si ens sentim impulsats a mentir a algú, és perquè dient la veritat ens sentim ferits en el nostre orgull, o ens fa por la reacció de l'altre, o ens sentim avergonyits del que hem fet.

Prendre consciència de tots aquests sentiments que estan en l'origen de les nostres accions treuen a la llum els sentiments reals que ens mouen, i que són la causa del nostre patiment. Aquest coneixement ens permet tenir control d'aquests sentiments i amb el temps fins i tot poder eradicar-los, cosa que ens portarà a comportar-nos segons aquests principis de manera natural.

Aquest treball, però, només és possible, si realment mantenim el compromís amb nosaltres mateixos, si no som massa condescendents, ja que la condescendència amb aquest tipus de comportament el que fa és reforçar els sentiments perjudicials per a nosaltres, i amb això perpetuem el nostre patiment.

Jordi Nogué

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada