diumenge, 11 de desembre del 2016

EL IOGA EN CAPÍTOLS - CAPÍTOL 4

LA MENT CONDICIONADA

Per a poder viure millor, sense que els problemes no ens afectin tant, hem de conèixer bé el mitjà en el qual ens movem. Si demà vull anar d’excursió, miraré la previsió meteorològica, per saber què cal que em posi. Els meteoròlegs miren els aparells i fan una interpretació de les condicions atmosfèriques que preveuen per l’endemà. Segons aquesta informació prenem una roba o una altra, i si la previsió i la tria de roba han estat encertades tot funciona correctament, però si la previsió o la tria no han estat adequades tindrem alguns problemes.

La vida funciona de manera similar; amb el temps anem acumulant experiència, i aquesta ens ajuda a comprendre la vida. Però de vegades la comprensió que tenim és incorrecta i ens adonem de l’error massa tard, quan ja hi hem caigut de quatre potes.

El ioga ens proporciona algunes pistes per detectar aquests errors i intentar avançar-nos per evitar problemes.


Ens diu que ens equivoquem:

Quan pensem que les coses són per sempre, que sempre seran igual, que no canvien (Y.S. 2.5).

Quan ens pensem que una cosa que ens ha fet feliços, sempre més ens farà feliços.

Quan creiem que som allò que fem i ens hi identifiquem, quan creiem que som un mestre, un metge, un polític ... Quan en realitat això són tasques que desenvolupem durant un temps de la nostra vida (Y.S. 2.6).

També són senyals d’alarma totes aquelles situacions mogudes per sentiments d’orgull, de ràbia..., ja que són fruit de l’error, de creure’ns importants i pensar que els altres ens poden fer mal.

O totes les situacions en les quals hi ha  desig de fer ràpidament una cosa. O el sentiment contrari, un rebuig (Y.S. 2.7, Y.S. 2.8).

També cal estar alerta quan el que ens mou és la por, la inseguretat o l’ansietat que ens produeix el desconeixement del futur (Y.S. 2.9).

Si estem prou alerta, tots aquests sentiments són com els aparells dels meteoròlegs, ens ajuden a fer les prediccions dels resultats d’allò què fem. Són senyals d’alarma que ens indiquen que ens estem recolzant en una visió errònia de la vida i per tant els resultats possiblement ens portaran problemes.

Per no caure en aquests errors s’han de corregir els coneixements  incorrectes que tenim de la vida, i és en aquesta tasca on també ens pot ajudar el ioga.

Jordi Nogué


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada